Életképek

Címlap

Idén is nagy siker volt a Kutatók Éjszakája a Bányai Júlia Gimnáziumban!

Science doesn’t care what you believe in!

2023. szeptember 29-én már kilencedik alkalommal vett részt a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatban. Ezúttal is érdeklődők százai érkeztek a különböző programokra, amelyeknek célja a tudománynépszerűsítés, az érdeklődés felkeltése a különböző tudományterületek iránt.
A gimnázium elhivatott tanárai, munkatársai és diákjai mindent megtettek, hogy a látogatók érdekes és izgalmas tapasztalatokat szerezve szintén a tudományok elkötelezett híveivé váljanak.
A természettudományok iránt érdeklődők számos előadáson és kísérletekkel gazdagított foglalkozáson vehettek részt.
Pető Szabolcs és Huber Anita az emberi szervezet fontosabb élettani paramétereit és azok nyugalomban mért értékekhez képesti változásait mérte. Végeztek ujjlenyomat vizsgálatot, vitálkapacitás mérést, hőmérsékletmérést, pulzus- és vérnyomásmérést, kipróbálták az elektromos jelátvitelt (Human-Human Interface).
A Labormánia keretében érdekes kísérleteket figyelhettek meg a látogatók szabad szemmel és mikroszkóppal. Megismerhették a galvánelemek működését, és készíthettek galvánelemet a laborban található anyagok vagy akár zöldségek, gyümölcsök felhasználásával. A fiatalabb korosztály egy „gázos” bulin vehetett részt, ahol játszottak a színekkel, halmazállapotokkal, készítettek lávalámpát. Labancz István, Reiterné Makra Zsuzsanna és Hangya Kinga szervezésében durranásokkal és pukkanásokkal dobták fel a hangulatot.
Bakk János tanár úr bemutatóján viszont a hidegé volt a főszerep. A nagyon hideg nem -20 °C-ot jelent, itt a nagyon hideg -196 °C, a folyékony nitrogén forráspontja. Megvizsgálták, hogy mi köze van ennek a hőmérsékletnek pl. az áramvezetéshez, a szupravezetéshez, a lebegő mágnesvasúthoz, a rugalmassághoz, a virágokhoz, a gázok térfogatához, a középkori vásárok mutatványosaihoz és talán még a konyhai praktikákhoz is.
Az elmúlt nyári "AKI Kíváncsi Kémikus" kutatótábor egyik témáját tolmácsolta Hangya Kinga Imola. A látogatók megismerhették a kisszögű Röntgen-szórás felhasználásának lehetőségeit a nanométeres mérettartományban való mérésre.
Hagyományosan a legtöbb érdeklődőt vonzó program az iskola udvarán végzett kísérletek. A görög mitológia szerint az emberek Prométheusznak köszönhetik a tüzet. A gimnázium tanárai - Pető Szabolcs, Bakk János, Szittyai István, Labancz István és Kiss Róbert - hálájuk jeléül látványos kísérletekkel hódoltak Prométheusznak … és a közönségnek. Olyan kísérleteket mutattak be, amelyek zárt térben nem kivitelezhetőek illetve amelyek során valami ég, füstöl, robban vagy repül.
Különösen a fiatalabb korosztály számára a legizgalmasabb programok a robotikához kapcsolódó előadások, foglalkozások. Az érdeklődők Bogdányné Pigniczki Erzsébet, Halász Alexandra, Kiss Róbert és az iskola tehetséges diákjai irányításával tudományos játszóházban próbálhatták ki a robotok programozásának lehetőségeit, és robotokat irányítva játékos vetélkedőn vehettek részt, illetve meghallgathatták a Rajintelligenciára épülő, a World Robot Olympiad nemzetközi versenyén második helyezést elért projekt beszámolóját Forgó Olivér, Kakuszi Bence és Tóth Hanga Katalin tolmácsolásában.
A társadalomtudományok népszerűsítését idén is több program szolgálta.
Jankay Éva előadásában Jane Austen világát járta körül és azt vizsgálta, vajon mi okozza az angol irodalom kétségtelenül ellentmondásos írónőjének népszerűségét, regényeinek reneszánszát.
Dr. Ujlaky István "Ismeretlen országok - elfelejtett államok" munkacímmel olyan országok történetével foglalkozik, amelyek törlődtek a kollektív emlékezetből, vagy sosem voltak részei annak. Előadásában olyan országokról beszélt, melyek közül néhány fellázadt rabszolgák vagy épp kalózok műve volt.
A gyerekek és fiatalok körében méltán népszerű Kahoot interaktív játék keretében Nagy Ildikó irányításával őseink szellemi kultúrája és tárgyi eszközei témakörben vetélkedtek a résztvevők. Vajon mit ettek, mivel játszottak, hogyan beszéltek nagyszüleink 100 évvel ezelőtt?
Népszerű program minden évben Berkecz Pál tanár úr ördöglakat-programja. Ötvennél is több különféle ördöglakat, rabkereszt, térbeli összerakó, sorozatos mozgatáson alapuló játék és egyéb logikai fejtörő kipróbálására és megoldására volt lehetősége a vállalkozó szellemű látogatóknak.
A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium jövőre már a 10., jubileumi alkalommal fogja várni az eddigi és új érdeklődőket egyaránt.

Ön itt van: Kezdőlap Idén is nagy siker volt a Kutatók Éjszakája a Bányai Júlia Gimnáziumban!