Életképek

Címlap

Bányais ezüstérem a World Robot Olympiad kutatási és robotverseny nemzetközi döntőjében

Öt kontinens 39 országának részvételével rendezték meg a dániai Odense városában a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyének, a World Robot Olympiad-nak a nemzetközi döntőjét 2023.09.21-24. között. A versenyre a Magyar Nemzeti Döntő megnyerésével lehetett kvalifikálni. A résztvevő csapatok két kategóriában és három életkori korosztályban mérték össze tudásukat.
A Bányai Júlia Gimnázium csapata a Future Innovators kategória Senior korosztályában (16-20 közötti fiatalok) képviselte Magyarországot a nemzetközi döntőben. Ebben a kategóriában egy kutatási projektet kellett létrehozni és bemutatni a zsűrinek egy 2x2x2 méteres standon. A működő modellt tartalmazó kutatási projekt a senior kategóriában már tudományos számításokra alapozottan, akár egy startup kiindulópontjaként kell, hogy funkcionáljon. A szakmai zsűri felkészüléséhez egy 1,5 perces videót és egy 20 oldalas tanulmányt kell előzetesen beadni, természetesen angol nyelven. A több körös zsűri előtt a projektet meg is kell védeni. Az általános kommunikációs nyelv az angol.
A csapat projektje a mesterséges intelligencia kutatás egyik ágának, a rajintelligenciának (swarm intelligence) a segítségével tájékozódó és működő tengeralattjáró rajt modellezte, amely a víz alatti kutatást és fizikai, kémiai, biológiai paraméterek mérését könnyítené és gyorsítaná meg. A szakmai felkészülést a NJE GAMF Karának szakemberei is segítették.
A nemzetközi versenyen egyértelműen az ázsiai csapatok fölénye volt érzékelhető. A kiosztott érmek közül 15 került ázsiai orzságba, 5 európai (2 ezüst, 3 bronz) és 1 USA érem (bronz) született. Így a Bányais ezüstérem a legjobb európai eredmény is egyben. Mindezt erősíti, hogy a legkomolyabb kutatási kategóriában, a senior korosztályban született. Az első három helyezett csapat között összesen 1 pont volt a különbség, a 4. helyezett japán csapatot már 15 ponttal előzték meg a Bányaisok.
A Neumann János Egyetem nemcsak szakmai segítséget nyújtott a felkészüléshez, hanem anyagi támogatásával tette lehetővé a csapat részvételét a versenyen.
A Bányai Júlia Gimnázium ezüstérmes csapatának tagjai:
Tóth Hanga Katalin (10. évf.), Forgó Olivér (11. évf.), Kakuszi Bence (11. évf.). Felkészítő tanár: Kiss Róbert.

Bővebben

Ön itt van: Kezdőlap Bányais ezüstérem a World Robot Olympiad kutatási és robotverseny nemzetközi döntőjében