Életképek

Címlap

A génsebész és a fehérjemérnök bioszenzort készít

A Középiskolai MTA Alumni Program keretében Dr. Jankovics Hajnalka (PhD), a Pannon Egyetem Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet munkatársa tartott előadást a Bányaiban 2024. október 10-én.
A kutató a Bio-Nanorendszerek Kutatólaboratóriumának csoportvezetőjeként a flagellin-alapú polimerizálható kötőfehérjék tervezésével és vizsgálatával, illetve a flagelláris exportrendszer tanulmányozásával foglalkozik.
Az előadás résztvevői az iskola 9-12. évfolyamos biológia és kémia érdeklődésű diákjai voltak. Közülük a fiatalabbak szakköri foglalkozásokon ismerték meg az elmúlt időszakban az előadás megértéséhez szükséges elmélet alapjait. A 11. és 12. évfolyamra járó diákok tudása már komoly kérdések megfogalmazására is elegendő volt az előadás után.
Jankovics Hajnalka konkrét problémából kiindulva mutatta be, miért van szükség pl. egy Ni-érzékeny bioszenzor készítésére. Gyakorlatilag lépésenként haladva „felépítette” az előadása során a szenzort a diákok előtt. Minden résztémánál magyarázatot kapott a hallgatóság az adott terület alapjairól, s annak jelentőségéről. Így került szóba a fehérje, a flagellin-alapú polimerizálható fehérjék, a fehérjemérnökség, a géntechnológia, a rekombináns DNS-technológia, s a kémiai jel elektromos jellé alakításának kérdése is.
Az előadás közben nagyon jól érzékelhették diákjaink,
– hogyan kapcsolódik össze és hat egymásra az alapkutatás és az alkalmazott kutatás;
– hogyan integrálódnak egy kutató munkájában a középiskolában tantárgyakként tanult tudományrészek;
– hogyan működnek együtt – akár határokon átívelően – a kutatócsoportok, -hálózatok.
 A kutató felkészült, a hallgatóságára figyelni akaró és tudó, nagyszerű előadó volt. Áradt belőle a jókedv, a derű és a lelkesedés. Kiváló tudománykommunikátor.
Természettudományt tanító tanárként és pályaorientációval foglalkozó szakemberként is rendkívül fontosnak tartom ezt az alkalmat. A polipeptidlánc szekvenciájából a fehérje szerkezetét előrejelző mesterséges intelligencia alapú szoftver kifejlesztéséért járó kémiai Nobel-díj kihirdetésének másnapján mi a flagellin-alapú fehérjékkel ünnepeltünk.Köszönjük, Jankovics Hajnalka!Köszönjük, MTA Alumni!
Labancz István

Ön itt van: Kezdőlap A génsebész és a fehérjemérnök bioszenzort készít