Életképek

Címlap

Kutatók éjszakája 2024

Tizedik, jubileumi alkalommal vett részt a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium a Kutatók éjszakája rendezvénysorozatban.
A különböző programok szervezői nyári hőségben végezték az utolsó simításokat az este előkészítésében. Mintha az időjárás is arra figyelmeztetne, hogy szükség van az ilyen rendezvényekre; a tudományra, amely talán segít megbirkózni az előttünk álló kihívásokkal.
A rendezvény kiemelt célja, hogy a látványos és izgalmas programokkal az iskola felkeltse a gyerekek és fiatal diákok érdeklődését a természettudományok iránt, a kísérő szülők és a felnőttek pedig szélesítsék látókörüket, ismerkedjenek az életükben mindennapos hétköznapi jelenségek tudományos magyarázatával.
Az elmúlt kilenc év sikeres programjai révén az idén is sok kecskeméti érdeklődőnek, régi és jelenlegi bányaisnak, családjaiknak, barátaiknak volt biztos pont a péntek esti tudományos kavalkád.
Marha(jó)szív segített a szívbillentyűk működésének magyarázatában, a kémia laborban végzett kísérletek a legfiatalabb kutatókat szólították meg. Klasszikus fizikai kísérletek során ismerős jelenségek meglepő, míg meglepő kísérletek egyszerű magyarázatot kaptak. Spektrofotométer segített a minket körülvevő színes és színtelen sugárözönben eligazodni.
A robotika, mint mindig, idén is nagyon sok érdeklődőt vonzott a tudományos játszóházban.
Az iskola tanárai ismét hódoltak Prométheusznak, az udvaron látványos tüzes kísérletekkel kápráztatták el a több száz érdeklődőt.
A természettudományok mellett ebben az évben is megtalálhatták a látogatók az inkább szemlélődésre, elmélyülésre, illetve hagyományosan vett műveltségbővítésre alkalmat adó programokat: ördöglakatok, fotó- és festménykiállítás, előadás az azték Mexikóról, dédszüleink világa.
Sok elhivatott tanár és diák járult hozzá, hogy több mint 800 látogató egy igazán izgalmas és szemléletformáló estét töltsön el a Bányai Júlia Gimnáziumban.
Programok és szervezőik részletesen:
https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek?city=Kecskem%C3%A9t&search=b%C3%A1nyai%20j%C3%BAlia%20gimn%C3%A1zium

További képek itt.

Ön itt van: Kezdőlap Kutatók éjszakája 2024