Életképek

Címlap

MTA Alumni program – Jeszenszky a Bányaiban

Az idén is folytatódik iskolánkban az MTA nagy sikerű Alumni programja, melynek első rendezvényére 2024. szeptember 16-án került sor.
Dr. Jeszenszky Géza történész professzor "Az elveszett presztízs - avagy Magyarország nemzetközi megítélése 1848-1914 között." címmel tartott előadást, melyre kíváncsisággal vegyes izgalommal készülődtek diákjaink. Közel 120 tanuló jelentkezett a programra  a 10 - 12. évfolyamból. A téma is érdeklődésre adott okot, de az előadó személye, politikusi múltja, életútja garanciát jelentett a sikerre. Az előadás első részében Magyarország külpolitikai helyzetét, megítélését ismerhettük meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején. A téma a tanulók többsége által már tanult tananyagot tartalmazott, ismerősek voltak számukra nevek, helyszínek. Ugyanakkor izgalmas volt egy mélyebb, szélesebb spektrumú megközelítésben is hallani ezekről az eseményekről. A diákokat érdekelte, hogy miként és miért változott meg az ország megítélése, mi vezetett el a trianoni döntésig. Miért erősödött fel a nacionalizmus, mi jellemezte a kisebbségi politikát, miért alakult ki az erőteljes magyarellenesség az európai országok körében. Választ kaptunk arra a kérdésre, van-e párhuzam a múlt század eleje és napjaink Magyarországot érintő megítélése között.   A professzor úr - történészektől szokatlan módon - eljátszott a gondolattal, mi lett volna, ha Ferenc Ferdinándot nem ölik meg Szarajevóban, hogyan alakult volna a Monarchia és Magyarország sorsa. Érdekes volt hallani a teóriát, hiszen ilyen megközelítésekre tanórán nincs lehetőség.
Az előadás második felében a diákok, kollégák tettek fel kérdéseket. Természetesen a mai magyar külpolitika, diplomácia, a globális világ aktuális kérdései és annak megítélése napjaink legizgalmasabb témái közé tartoznak. Ez a része a programnak még jobban felcsigázta a hallgatóságot, hiszen egy abszolút autentikus személytől, első kézből kaphattak választ az őket foglalkoztató kérdésekre. Személyes jellegű, a továbbtanulás szempontjából fontos kérdések is felmerültek, melyekre segítőkészen válaszolt a professzor úr.
Az előadó személye kuriózumként hatott, előadásmódja lebilincselő, közérthető, meglátása, értékítélete meghatározó volt diákjaink számára.
Izgalmas, érdekes előadást hallhattunk. Köszönjük a lehetőséget!

Ön itt van: Kezdőlap MTA Alumni program – Jeszenszky a Bányaiban