Életképek

Címlap

Csillagrobbanások a James Webb-űrtávcső szemével

Az MTA Alumni program újabb nagy sikerű előadása az iskolánkban
Intézményünk a kezdetektől bekapcsolódott az MTA Alumni programjába, az idei tanévben pedig már a negyedik előadónkat láthattuk vendégül 2023. március 13-án, aki a modern csillagászat területére kalauzolt el bennünket. Ezúttal Dr. Szalai Tamás szegedi csillagászt hívtuk meg. Kérésünkre előadásának középpontjában az emberiség egyik legújabb és legnagyobb tudományos projektje, a James Webb-űrtávcső állt.
Az előadás elején az űrtávcsövek szükségességéről, néhány nevezetes elődről, mindenekelőtt az immár legendás Hubble- és Kepler-űrtávcsőről esett néhány szó, majd - fantasztikus felvételekkel alátámasztva - arról, hogy miért is fontos a csillagászoknak az infravörös tartomány.
Az előadás második részében a kutató az amerikai (NASA), az európai (ESA) és a kanadai (CSA) űrügynökségek legújabb közös űrtávcsövéről, a James Webb-ről elnevezett “szuperteleszkópról” tartott ismertetést. Betekintést kaptunk arról, hogy milyen nehézségek merültek föl, és milyen fantasztikus mérnöki kihívásokat kellett megoldani az űrtávcső építése során, hogy az 2021 karácsonyán elindulhasson a Földtől kb. 1,5 millió km-re lévő állomáshelye, a Föld-Nap rendszer egyik ún. Lagrange-pontja felé.
Előadónk végül a szűkebb szakterületéről, a szupernovák és a csillagközi por vizsgálatáról is ejtett néhány szót, rámutatva ezek fontosságára. A jelenlévő 50-60 érdeklődő diák és tanáraik betekintést nyerhetett abba is, hogyan működik ma egy nemzetközi kutatócsoport, kiderült ugyanis, hogy előadónk egy ilyen, sikeres pályázatokon együttműködő csapatnak a társvezetője.
Az előadás végén lehetőségünk volt kérdezni is az előadótól, ezzel a lehetőséggel éltek is diákjaink, a kérdésekből pedig egyértelműen úgy tűnt, hogy a hallottak erősen megmozgatták a hallgatóság fantáziáját.
Egy újabb izgalmas találkozást tett lehetővé az MTA Alumni programja, köszönjük!

Ön itt van: Kezdőlap Csillagrobbanások a James Webb-űrtávcső szemével